OSC

Wanneer heb jij voor het laatst iemand z’n hand geschud? Ik weet het moment nog precies; zaterdag 14 maart 2020 met een monteur. We zagen elkaar voor het eerst en we schudden elkaar de hand. Het was bijna een week na de persconferentie van Mark Rutte op 9 maart waarna we geen handen meer gaven en we ze 7 keer per 24 uur wasten. Premier Rutte ging aan het einde van die persconferentie zelf nog wel even de fout in, maar herstelde zich snel.

Dat moment lijkt een eeuwigheid geleden, maar is in feite nog maar 3 maanden terug. Ik vraag me af of de gewoonte van het handen schudden er bij iedereen nog in zit of dat we al helemaal gewend zijn aan de nieuwe 1,5 meter samenleving waarin we nu zelfs schrikken als iemand te dichtbij komt. En gaan we nu nooit meer iemand de hand schudden? Persoonlijk denk ik dat als we het niet doen we infectieziektes, zoals Corona, beter tegen kunnen gaan. Maar de toenadering, het verbinden met iemand dat doe je onder andere door het schudden van iemand zijn hand.

In eerste instantie had ik hier opgeschreven: '...ik ben voorstander om het handen schudden niet meer te doen....'. En dat ik best zonder kan, maar is dat zo? Eigenlijk wilde ik deze blog twee weken terug al plaatsen, maar iets hield mij tegen. En dat is goed, want twee weken terug dacht ik er dus nog anders over. Dat was namelijk voor 1 juni; veel thuis werken, veel videobellen, weinig 'onder de mensen'. Ik werd daar wat mensenschuw van.

En dan komt Tweede Pinksterdag waarbij de terrassen weer open gaan, je weer naar het museum kan of iets kan eten buiten de deur. Kantoor is iets vaker in beeld, waar je je collega's tegenkomt. Met andere woorden je komt weer wat meer onder de mensen. En dan voel je dat geen hand geven heel gek is. Een traditie van duizenden jaren (zie oa https://www.nationalgeographic.nl/geschiedenis-en-cultuur/2020/03/waarom-raken-we-onbekenden-zo-vaak-aan-over-de-geschiedenis-van-het) doe je niet in drie maanden in de ban.

In mijn oorspronkelijke blog had ik ook nog geschreven: 'Maar wil ik het handen schudden ook nog wel?’ en ‘Is het niet schudden van handen vol te houden?' In eerste instantie dacht ik dat we dit makkelijk vol zouden kunnen houden. Ja, heel makkelijk….. achter je scherm met Teams, daar kun je niet eens handen geven. Nu ik echter weer meer onder de mensen kom, ben ik er van overtuigd dat het handen schudden, de high five en de arm om iemands schouder, zeker nog niet zal verdwijnen.

Maar, laten we niet te hard van stapel lopen met elkaar, dus nu nog even afstand, handen wassen en vooral geen handen geven, anders kunnen we het met een volgende piek echt wel….. schudden.